*AYAM MASAK PALEMBANG*
Bahan-bahan untuk 1 ekor ayam
A: Bahan-bahan dikisar
Bawang besar - 2 biji (sederhana)
Bawang putih - 5 - 6 ulas
Halia - besar ibu jari
Bahan-bahan B:
serbuk kunyit
Daun kari - 2 - 3 tangkai
Kicap manis - 1/2 cawan
Cili blend - ikut pedas ( 2 senduk nasi)
Asam keping - 2 keping besar
Santan - 100ml
Minyak untuk tumis
garam dan gula secukup rasa
Cara-cara
1. gaul ayam dengan kunit dan garam.. goreng setengah masak dan ketepikan
2. Panaskan minyak
3. Tumis bwg besar , bwg putih , halia sampai naik bau
4. Masukkan cili blend.
5. Tumis sampai pecah minyak.
6. Masukan kicap. Kalau nak lebih hitam tambah kicap pekat.
7. Masukkan daun kari
8. Tumis sekejap, masukkan garam dan gula secukup rasa.
9. Masukkan asam keping
10. Masukkan ayam dan masak sehingga ayam empuk.
11. Masukkan santan
12. Biarkan mendidih dan boleh dihidangkan ๐
13. Kalau kering sangat masukkan air sedikit
๐ธKredit
Junainna Hussin Chua
Comments
Post a Comment