Badak berendam



1peket tepung pulut
2sd besar tepung gandum
Daun pandan 10helai
Air utk blend daun pandan

Bancuh tepung pulut dgn air pandan sehingga boleh d bentuk

Bahan inti kelapa

Sebiji kelapa parut putih
2 cwn gula merah
5sd besar gula pasir
2 cwn air
1sd kecil garam
3helai daun pandan disimpul
2sd besar tepung gandum

Masak gula merah+gula pasir(tapiskan)

Masukkan air gula merah yg d tapis td ke dalam kuali letak daun pandan simpul..masukkan kelapa..masak kan sehingga hmpir kering..akhir sekali msuk kan 2 sd tepung gandum dan kacau smpai kering..tutup api

Sementara tu boleh panas kan air utk masakkan bebola badak


Ambik sedikit adunan tepung pulut leperkan sudukan inti dan bulatkan..teruskan masuk kedalam periuk berisi air yg sedia panas..tunggu hingga timbul dan msuk kan ke dalam bekas berisi air suhu biasa..buat hingga abis..

Resepi kuah dadih santan

4cawan santan sederhana pekat
2 besar tepung beras
Garam utk naik kan rasa lemak santan
3 helai daun pndan disimpul

Cmpur semua bahan masak smpai agk pekat

Sedia di tuangkan kedalam buah badak dan sedia dihidangkan๐Ÿ˜‹

Selamat mencuba!!!

Resepi : zaihan zakaria

Comments

Popular posts from this blog

Kek Lapis Balckpink Du du Du

*RAMBUTAN MILK SHAKE*

Sotong Goreng Kunyit Bersama Petai