Badak berendam
1peket tepung pulut
2sd besar tepung gandum
Daun pandan 10helai
Air utk blend daun pandan
Bancuh tepung pulut dgn air pandan sehingga boleh d bentuk
Bahan inti kelapa
Sebiji kelapa parut putih
2 cwn gula merah
5sd besar gula pasir
2 cwn air
1sd kecil garam
3helai daun pandan disimpul
2sd besar tepung gandum
Masak gula merah+gula pasir(tapiskan)
Masukkan air gula merah yg d tapis td ke dalam kuali letak daun pandan simpul..masukkan kelapa..masak kan sehingga hmpir kering..akhir sekali msuk kan 2 sd tepung gandum dan kacau smpai kering..tutup api
Sementara tu boleh panas kan air utk masakkan bebola badak
Ambik sedikit adunan tepung pulut leperkan sudukan inti dan bulatkan..teruskan masuk kedalam periuk berisi air yg sedia panas..tunggu hingga timbul dan msuk kan ke dalam bekas berisi air suhu biasa..buat hingga abis..
Resepi kuah dadih santan
4cawan santan sederhana pekat
2 besar tepung beras
Garam utk naik kan rasa lemak santan
3 helai daun pndan disimpul
Cmpur semua bahan masak smpai agk pekat
Sedia di tuangkan kedalam buah badak dan sedia dihidangkan๐
Selamat mencuba!!!
Resepi : zaihan zakaria
Comments
Post a Comment