AGAR-AGAR PANDAN


Bahan-bahan

25gm agar-agar tali (strips)
1500ml air
1 cawan gula pasir
1 cawan air daun pandan (Kisar 3 helai pandan dengan 1 cawan air dan tapis)
1 biji telur gred A
dua ketul gula batu - sebesar ibu jari tangan (pilihan)
1 cawan santan segar

Cara membuatnya:

1. Masak agar-agar dengan air, gula pasir dan gula batu hingga larut.

2. Masukkan air pandan. Jika warna hijau kurang menyerlah boleh juga titiskan sedikit pewarna hijau.

3. Pukul telur dengan santan, kemudian tuang ke dalam periuk agar-agar tadi.

4. Kacau hingga santan dan telur masak (saya gunakan api sederhana) dan bolehlah padamkan api dapur serta tuangkan agar-agar ke dalam loyang.

5. Bila agar-agar dah sejuk, masukkan kedalam peti sejuk sebelum di hidangkan.

# Kegunaan gula batu didalam agar-agar adalah untuk mengelakkan agar-agar dari berair bila dah keras.




Comments

Popular posts from this blog

Kek Lapis Balckpink Du du Du

*RAMBUTAN MILK SHAKE*

Sotong Goreng Kunyit Bersama Petai