Laksa Johor Ikan Tenggiri..
Bahan
Sekilo Ikan.
Ikan yg sedap utk kuahnya
Ikan tenggiri,kembung,selar mata besar
Bersihkan ..rebus dgn asam keping
Asingkan isi..dan blend bersama air rebusan
Ketepikan
Satu paket spaghetti..rebus dgn sedikit minyak
Dah siap tos..dan gulungkan
Bahan kisar utk kuah
Lada kering 15 tangkai
Bawang besar 6 biji
Bawang putih 5 ulas
Halia 1 cm
Lengkuas 1 cm
Udang kering segenggam
Rempah kari 2 pkt kecil
Serai 2 btg di titik..
Asam keping 2 pcs
Kerisik 2 pkt kecil
Santan 2 kotak kecil
Bunga kantan 2 btg potong 4
Daun kesum,selasih,pudina
Garam,gula,perasa
Cara..
Blend bawang merah,bawang putih,halia
Lengkuas,udang kering
Panaskan minyak,masukkan serai
Tumis bahan..hingga pecah minyak
Masukkan rempahh kari..
Gaul rata..masukkan isi ikan.
Asam keping ,bunga kantan,daun kesum
Masukkan santan dan air...jadikan kuah
Letak kerisik..
Garam,gula,sedikit perasa
Masak hingga kuah pekat..
Bila dah siap boleh mkn
Dgn hiasan timun,tauge,hirisan bawang,bunga kantan,daun selasih ,pudina
Dan sambal belacan..
Resepi Sambal Belacan
Cili hidup merah,hijau anggaran 10 biji
Segenggam cili padi
2 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
2 cm belacan
Semua ni di goreng dgn minyak sedikit
Kemudian blend Semua
dgn sedikit air suam
Perasakan dgn gula,perasa atau garam
Saya tak letak garam sbb belacan dah masin
Perah kan limau Kasturi..
kredit: fatimah ali
Comments
Post a Comment