Bingka Ubi Kayu
Bahan-bahannya๐
1kg parutan ubi kayu (sejat dlm penapis santan dan biarkan +- 1/2 jam letak atas besin. Buang air dan ambil pati ubi kayu spt tepung di dasar besin.
250gm gula halus
1 sdt garam
3 sdt tepung ubi
140 gm kelapa parut putih (optional)
2 sdt susu tepung
600ml santan pekat (boleh guna santan kotak dan tambah air untuk dapat 600 ml (saya buat 400ml santan, 200ml air masak)
2 biji telur gred A
2 sdt esen vanilla
20 gm mentega/ghee, cair dan sejukkan (saya pkai ghee)
1/2 sdt pewarna kuning telur
CARA MEMBUATNYA ๐
1. Panaskan oven pada suhu 190C, lenser tin berukuran 8 inci X 8 inci x 3 inci dengan mentega, alas dengan aluminium foil dan biarkan berlebih pada bahagian kanan dan kiri tin (tujuannya nanti bila kuih masak, senang anda nak tanggalkan kuih dari tin). Lenser kan juga aluminium foil tadi. Ketepikan.(saya cuma lenserkan loyang dgn margerine shj).
2. Dalam satu bekas, masukkan kelapa parut, garam dan ubi parut, pati ubi & kacau hingga rata. Ketepikan. Sementara itu, dalam bekas lain, masukkan gula dan telur. Kacau dengan whisk hingga sebati dan berkrim. Tuang santan pekat dan kacau rata. Masukkan bancuhan ubi parut tadi, gaul hingga sebati.
3. Masukkan pewarna kuning telur, esen vanilla dan mentega/ghee cair. Gaul hingga rata dan sebati. Masak adunan atas api sehingga sedikit pekat. Sementara itu masukkan tin kosong ke dalam oven dan biar selama 10 minit. Berhati2 keluarkan tin dari oven dan curah bancuhan kuih bingka ubi ke dalamnya. Ratakan, letak sedikit butter di atas adunan dan masukkan kembali ke dalam oven.
4. Bakar selama 1 jam atau hingga permukaan kuih kelihatan kering keperangan. Uji dengan mencucuk lidi sate pada bahagian tengah kuih, jika keluarnya bersih, tanda kuih anda cukup masak. Untuk mendapat permukaan kuih yang keperangan, tukar fungi api oven pada 'grill' dan bakar untuk 7 - 8 minit lagi. Sejukkan kuih sebelum dipotong. Selamat mencuba!!..
Kredit Resepi : nor azlina
Comments
Post a Comment